Küresel sigorta piyasası 2022’de 7 trilyon dolar büyüklüğü aşacak

 Küresel sigorta piyasası 2022’de 7 trilyon dolar büyüklüğü aşacak

Riskten korunma talebi arttıkça, küresel sigorta sektörü için güçlü büyüme ve rekor primler öngörülüyor. Swiss Re’nin en son çalışmasına göre küresel sigorta pazarının 2022’de 7 trilyon doları aÅŸacağı tahmin ediliyor.

Sigorta devi Swiss Re’nin yayınladığı Sigma 5 raporunda, riskten korunma talebinin artmasıyla beraber küresel sigorta sektöründe güçlü bir büyüme ve rekor primler öngörülüyor. COVID-19 pandemisinin ardından toparlanan dünya ekonomisinin daha da güçlenmesi bekleniyor. Sigorta sektörüne olan talebin artacağı belirtilerek, 2022 yılında primlerin rekor seviyeye geleceÄŸi tahmin ediliyor.

SÄ°GORTACILIKTA DA ENFLASYON ENDÄ°ÅžESÄ°

Raporda, 2021 yılı içerisinde %5,6’lık bir reel ekonomik büyümenin olduÄŸu tahmin edilirken, küresel tedarik zinciri sorunları, iÅŸgücü yetersizliÄŸi ve yüksek fiyatlar sebebiyle bu büyümenin 2022’de %4’e ve 2023’te ise %3’e gerileyeceÄŸinin altı çiziliyor. Raporda, yakın vadeli risk olarak yine aynı faktörlerden kaynaklanan enflasyonun olacağı gösteriliyor. Hasarlar ve primlerdeki artışın ana nedeni olarak sektörün yaÅŸadığı zorlukların baÅŸlıca maddelerinden olan bu faktörler, sektörün üzerinde çok az kontrole sahip olduÄŸu dışsal faktörler olarak karşımıza çıkıyor. Enflasyon, sigorta sektörü de dahil olmak üzere küresel olarak artan bir risk ve endiÅŸe alanı olmaya devam ediyor. Özellikle fiyatlandırmanın enflasyondaki artışın çok altında tutulmasıyla oluÅŸan finansman problemi sektör için risk barındırıyor. Rapor, enflasyonun 2022’de %2’lik ortalamayı aÅŸacağını tahmin ediyor.

DÄ°JÄ°TALLEÅžME Ä°LE ÜRETKENLÄ°K ARTACAK

Yapısal bir toparlanmayı mümkün kılması için ihtiyaç duyulan ÅŸeyin politika desteÄŸi olduÄŸuna dikkat çeken raporda, uzun vadeli görünümü ÅŸekillendirecek faktörler ekonomik yapıdaki farklılık, dijitalleÅŸme ve karbonsuzlaÅŸma olarak sıralandı. Rapor, gelir ve sosyoekonomik açıdan ülkeler içinde ve arasında artan ayrışmanın endiÅŸe nedeni olduÄŸunu kaydederek, bu farklılıkların yapısal toparlanmayı kırılgan hale getirdiÄŸini ifade ediyor. DijitalleÅŸmenin daha yüksek bir üretkenlik artışı saÄŸlayacağını vurgulayan rapor, geçtiÄŸimiz yıl dünya genelinde iklim risklerinin yaÅŸandığını belirterek karbonsuzlaÅŸma konusunda hızlı bir ilerlemenin zorunlu hale geldiÄŸini bildiriyor. Sigorta sektörünün paydaÅŸları teÅŸvik ederek ve sigortacılık faaliyeti konusunda uygulanabilir eylemlerde bulunarak düÅŸük karbonlu bir topluma geçiÅŸi destekleyebileceÄŸi belirtiliyor. Bütün bunların da risk yönetimini iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin yol açtığı sorunlara uygulama konusundaki mevcut bilgi ve uzmanlıklardan yararlanılarak gerçekleÅŸtirilebileceÄŸi vurgulanıyor. Riskleri absorbe etme kapasitesi göz önüne alındığında sigorta sektörünün toplumları ve ekonomileri daha dirençli hale getirme noktasındaki önemine dikkat çeken rapor, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir büyüme için tüm sektörlerin ortak hedefte buluÅŸması gerektiÄŸini söylüyor.

Daha iyi bir piyasa sistemi inÅŸa etmek için fırsatların olduÄŸunu öngören raporda, sektörün iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin maliyetlerini kabul etmesi ve içselleÅŸtirmesinin gerekliliÄŸi de vurgulandı.

7 TRÄ°LYON DOLARI AÅžACAK

2022’de %3,2 ve 2023’te %3,1’lik bir büyüme beklendiÄŸini ifade eden rapor, küresel sigorta piyasasının 2022 yılının ortalarında 7 trilyon doları aÅŸacağını tahmin ediyor. Küresel sigorta primlerine olumlu bakan rapor, COVID-19’un hayat dışı sigortalarda da prim üretimine destek saÄŸlayacağını öngörüyor.

Raporda, toplam prim üretiminin 2021 yılında %3,4’lük bir artış gerçekleÅŸtirdiÄŸi belirtilirken, 2022’de %3,2’lik bir artışın olacağı öngörülüyor. 2022 yılında hayat dışı prim üretiminde %3,5’lik bir büyümenin beklendiÄŸine iÅŸaret eden rapor, hayat branşındaki prim üretiminin %2,8 oranında artacağını tahmin ediyor.

PRÄ°M ÜRETÄ°MÄ° 105 MÄ°LYAR LÄ°RA

Türkiye Sigorta BirliÄŸi (TSB)’nin en son yayınladığı sektörün Aralık sonu verilerine göre toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında %27,5 oranında bir artışla 105 milyar 307 milyon lira olarak gerçekleÅŸti. Hayat sigortası toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %22,8 artış ile 17 milyar 726 milyon lira seviyesine gelirken, hayat dışı sigortası ise %28,5 ile 87 milyar 580 milyon liraya ulaÅŸtı.

2022’DE HAYAT SÄ°GORTACILIÄžI KÂRINI YÜKSELTECEK

COVID-19’un yarattığı risk farkındalığı hayat sigortalarına olan talep artışıyla görülüyor. Sigma raporuna göre, 2021 yılında COVID19’dan ölüm oranının yüksek olduÄŸu kaydedilirken, 2022’de aşının da bulunmasıyla hayat sigortacılığı için kâr oranının yükseleceÄŸi vurgulandı. Ülkemizde ise sektörün 2021 üçüncü çeyrek kâr zarar verilerine göre hayat tarafındaki kârı 2 milyar 238 milyon lira oldu.

YETKÄ°LÄ° ACENTELÄ°KLERÄ°MÄ°Z