2021’de meydana gelen sel olaylarının sadece yüzde 25’i sigortalı

 2021’de meydana gelen sel olaylarının sadece yüzde 25’i sigortalı

Swiss Re, en son yayınladığı çalışmasında 2021 yılında meydana gelen doÄŸal afetlerin sebep olduÄŸu hasarın 270 milyar dolar olduÄŸunu ve bunun 111 milyar dolarının sigortalı olduÄŸunu açıkladı. 2021 senesinde kaydedilen sel kaynaklı hasarlar ise 80 milyar dolardan fazla olurken, bu hasarın sadece %25’i sigorta koruması altındaydı.

Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi, artan nüfus ve altyapı yetersizliÄŸi gibi faktörlerin etkisiyle son yıllarda sel olaylarının yarattığı hasar giderek artış gösteriyor. 2021 yılı Avrupa, Çin, ABD ve dünyanın diÄŸer bölgelerinde gerçekleÅŸen yıkıcı sel olaylarının gündemde olduÄŸu bir yıl olurken, yapılan araÅŸtırmalar 2021 yılında gerçekleÅŸen sel kaynaklı hasarın %75’inin sigortasız olduÄŸunu gösteriyor. Küresel reasürans ÅŸirketi Swiss Re’nin 2021’de meydana gelen felaketleri incelediÄŸi son Sigma raporuna göre, 2021 yılında dünya genelinde 50’den fazla ÅŸiddetli sel olayı meydana gelerek 80 milyar dolardan fazla ekonomik kayba neden oldu. Bu kayıplardan ise sadece 20 milyar doları sigortalıydı. Sel olaylarından kaynaklı gerçekleÅŸen hasarın sadece %25’inin sigortalı olması, uzun yıllardır sigorta açığının var olduÄŸunun bir kanıtı olarak deÄŸerlendiriliyor. Sellerden kaynaklı artan hasarların giderek daha belirgin hale geldiÄŸinin söylendiÄŸi rapora göre, kamu sektörü ve sigorta ÅŸirketleri, kalkınmayı yüksek riskli alanlardan uzaklaÅŸtırabilir ve yatırımları koruyucu önlemlere yönlendirebilirler. Bu da, varlıkların sigortalı kalmasını saÄŸlayabilir.

SÄ°GORTALI HASAR 111 MÄ°LYAR DOLAR

Sel olaylarının ötesinde, 2021’de doÄŸal afetlerin yarattığı hasarın 270 milyar dolar olduÄŸunu açıklayan raporda, bu hasarın 111 milyar dolarının sigortalı olduÄŸu belirtiliyor. Sigortalı hasarda toplam rakam, 10 yıllık ortalama sigortalı hasar rakamı olan 74 milyar doların üstünde olsa da, toplam ekonomik hasarın yarısından daha azı sigortalı olarak karşımıza çıkıyor. Bu da sigortalılık oranının hala oldukça düÅŸük seviyelerde olduÄŸunu gösteriyor. Hasarlara 2021 fiyatlamaları ile bakıldığında ise 2021, doÄŸal afetlerden kaynaklanan ekonomik hasarlar açısından Sigma araÅŸtırmaları tarihinde 4’üncü sırada yer aldı.

Ä°KÄ°NCÄ°L AFETLER ÖN PLANDA

Raporda, sigortalı hasarlardaki artışın 10 yıllık ortalamaya baÄŸlı olarak %5 – %7 oranındaki uzun vadeli trendi devam ettirdiÄŸi vurgulanıyor. 2021 yılında sel dahil olmak üzere, ikincil afetlerin ön planda olduÄŸu ifade edilen raporda; ÅŸiddetli konvektif fırtınalar, orman yangınları gibi ikincil afetlerden kaynaklanan kayıpların %70’inden fazlasının sigortalı olduÄŸu kaydediliyor. Amerika BirleÅŸik Devleti’nde gerçekleÅŸen Uri kış fırtınası ve Temmuz ayında Batı ve Orta Avrupa’da meydana gelen sel olayı olmak üzere iki ayrı afet olayının 10 milyar doların üzerinde zarara yol açtığı bildiriliyor. Son 20 yıl içerisinde kümülatif olarak 140 milyar dolara yaklaÅŸan sel kaynaklı sigortalı hasarda artışın görüldüÄŸü ifade edilen raporda, bugüne kadarki en maliyetli olayın, 2011 yılında Tayland’da meydana gelen ve 18 milyar dolar sigortalı kayba yol açan sel felaketi olduÄŸu belirtiliyor. Artan sel kayıplarının ana itici gücünün, nüfus artışı ve hızlı kentleÅŸme nedeniyle oluÅŸan yoÄŸunlaÅŸma olduÄŸunu kaydeden rapor, altyapı yetersizliÄŸi ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi gibi faktörlerin de kayıp sonuçlarını etkilediÄŸine dikkat çekiyor. Sellerin, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birini, diÄŸer tüm tehlikelerden daha fazla etkilediÄŸinin vurgulandığı rapora göre, yıkımın ölçeÄŸi göz önüne alındığında sel riski, birincil afetlerle aynı dikkati ve risk deÄŸerlendirme titizliÄŸini hak ediyor. Rapor, yaÅŸanan sel olaylarındaki sigortalı hasarların, birincil afetlerden kaynaklanan hasarlara eÅŸit olabileceÄŸini gösteriyor. Åžiddetli sel olaylarının sıklığı ve hasarların büyüklüÄŸü göz önüne alındığında; toplumun finansal direncini artırmanın sigorta sektörünün görevi olduÄŸunun altı çiziliyor.

YETKÄ°LÄ° ACENTELÄ°KLERÄ°MÄ°Z